Fluturi îmbătați cu vin

Se aude din stomac o voce interioară, soră cu mine si cu fluturii. Da… E mâncarea; a adus niste dragoste pentru fluturi. Doamne, ce mai dau din aripi! E un soi de gâdilit dureros care te face să te strângi colac peste inimă. Sunt înfometați. Si acum parcă mă devorează intenționat, răzbunători, că nu am mai iubit. Și dragostea trece prin stomac să hrănească fluturii si fluturii să hrănească entuziasmul și entuziasmul să-mi dea poftă de hrănit! Hrana o primim de la celălalt, gătită cu iubire si confort, codificată iubiristic, cu-n pahar de vin, ținând departe hackerii sentimentali.

O primim cu obrajii larg  deschiși si pupile dilatate, cu stomacul tremurând de la fluturii nerăbdători ce-și izbesc fără milă aripile catifelate dar noduroase de keratina îmbătrânită. Și când, in dreptul gurii, îmbucătura  își face loc prin ploaia de sub buze, răsare un soi de zâmbet din care țâșnește un curcubeu subțire si colorat ce o conduce până – n jos, la fluturi, in stomac. Ei sunt atrași de nectarul vinului și molfăie cu poftă dragostea ce le-a fost transmisă prin mâncare, neștiind că vor cădea pradă unui somn de beție. Acum eu si stomacu-mi luăm o pauză scurtă de la emoția flușturatică.

Dar parcă le duc dorul aripilor foșnind. Si cât o să le mai duc, dacă nu reinventez o îmbucătură nouă care-i să-i trezească. Să nu fi confundat ei, vinul cu rutina! Asta-i va omorî! Să caut ceva de bucate care să-i reprezinte ; prin care să se regăsească ; să le reflecte ființa întocmai ca o oglindă ce-i va trezi cu propria reflecție, ca o fâșie de lumină.        

 Și reconstituirea culinară a Dragostei ce trece prin stomac si Fluturi în stomac, am gasit-o, o reprezintă :Farfalle cu burtă de vită marinată in nectar de vin. Italienii, romantici incurabili, au făcut artă din paste, decupând in formă de fluturi, aceste farfalle fără antene.Cum gusturile nu se discută, burta de vită e o delicatese, mai ales dacă si stomacul ei o fi conținând, la un moment dat, fluturi hrăniți de vreun bou sau taur îndrăgostit. Burta se macerează  în nectar de vin si multe condimente după gust , pentru o veritabilă reflexie a fluturilor îmbătați. Apoi se trage la tigaie cu drag și se reduce nectarul de vin la un sos, demn de burta decupată in formă de inimă.     

Modul in care luăm masa, cu bucate si decor deseori schimbate si cu o afișare de spirit încântător de optimistă, va menține fluturii intr-un nivel optim de zbor prin burtică, fiind antidotul rutinei!       

 Si totuși, cum au apărut fluturii in stomac?

Fluturi îmbătați cu vin

Să-i fi avut acolo, deodată cu stomacul?
 Sau i-am înghițit in sec, de vrut, nevrând?
 Să fi căzând din bătăi de inimi, coconul… 
Ori, inhalați din sarea unor lacrimi, curgând;
Ori, umplând un plămân gol, peste inimă nesigur,
 Poate din zbătutul  unui ochi singur. 
Poate prinși în plasa unor vise de dorințe
Pătrunși prin sânge, in stomac, încă ființe – 
Bătăile aripilor se-ngână cu bătăile de inimi – 
Paraziți moi de suflete singure, cine-i mama voastră?
Cum să scap de bătăi de aripi aspre de sub coastă? 
Vin, acum vin, să-mi dai vin. 
                       
                      Fluturând din bor, Pălăria.g.c 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *